Ragaszkodsz az autódhoz?

Az első budapesti autó útját nagy megrökönyödés kísérte: „… néha oly sebes iramot vett, hogy még a gyorsan ügető kettősfogatot is megelőzte. El lehet képzelni, mily nagy feltűnést keltett az utca népe elõtt: amerre elhaladt megbámulták, és mindenki csodálkozott a merészségen.” (Keller I.)

 Az autó nemcsak meggyorsította, de át is alakította az utcai közlekedést. Míg a pesti ember átlagban két-három, a konfliskocsi hat, a fiáker hét nyolc, az autóbusz pedig huszonöt km/h-s sebességgel haladt,  addig az autó a maga harmincöt-negyven km/h-s sebességével valósággal berobbant a közlekedésbe.

 A 30-as évektől fogva – a források szerint – már maradinak számított, aki idegenkedett a motorizáció gondolatától. Nem csoda, hogy az automobil lassan, de biztosan kiszorította a lovat a fővárosi közlekedésből. 1912 és 1927 között kb. 10 000-rel csökkent a fővárosi utakon ügető lovak, és ugyanennyivel növekedett az itt közlekedő “géperejű járművek” száma.

A fehérlovas herceg képe azonban, csak magányos, romantikus hölgyek vágyaiban tudott ideig-óráig az automobil tulajdonosának vetélytársa lenni. A libériás sofőr és az autó ellenállhatatlan vonzerőt gyakorolt. A közismert sofőrtrükkök egyike volt, hogy autón száguldó báróknak adták ki magukat az inasok, s ilyenkor – visszaemlékezéseik tanúsága szerint – a hölgyeknél legtöbbször sikerrel jártak.

 A gépkocsik zöme a húszas években Budapesten koncentrálódott, és magánemberek tulajdonában volt. Kezdetben a forgalom “még családias volt”; a járókelők “személyesen” ismerték a kocsik jó részét, amelyek valóban “egyedi, sőt különleges darabok voltak”, tudni lehetett tulajdonosaik nevét, rangját.

Ma már, mikor órákig ülünk egy-egy dugóban…elképzelhetetlennek tűnik ez az idilli állapot, vagy hogy évekig vártak az emberek egy-egy “autónak nevezett papírkasznis” négykerekűre.

Ma, mikor a benzin 400-450 Ft között mozog, és már annak is örülünk, ha nem éri el az 500 Ft-ot, talán mégis vonzóbbnak tűnik a lovaglás.

Ha te ragaszkodsz a járművedhez, megértjük, sőt webáruházunkban mindent megtalálsz, amire az autódnak szüksége lehet! 

Reklámok

Posted on 2012/06/29, in autó, nteam-autó. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: