Aranyeső hulljon…

A 2012-es eszetendő bővelkedik kiemelkedő sporteseményekben. A foci EB után itt a legrangosabb nemzetközi sportesemény, az olimpia. És itt végre a magyarokért is izgulhatunk!

Magyarország a legelső újkori, az 1896-os olimpia óta képviselteti magát ezen az versenyen. Akkor Hajós Alfréd szerezte meg első aranyérmünket gyorsúszásban.

Hajós Alfréd, az első olimpiai bajnokunk

Ez a 30. nyári olimpiai játék, eddig összesen kettőn nem vettünk részt, természetesen politikai okokból. 1920-ban nem kaptunk meghívót a soprteseményre, mert az I. világháború vesztes országai között voltunk, ez azért is fájó, mert abban az évben mi lettünk volna a rendező ország, így viszont Antwerpenre szállt a jog. 1984-ben pedig a Szovjetúnió nyomására mi is csatlakoztunk a szocialista országok bojkottjához, így nem utaztunk el Los Angelesbe.

Eddig összesen 462 érmet gyűjtöttünk, így a világ pontversenyében a 8. helyen állunk.  A legeredményesebbek az 1952-es helsinki-i olimpián voltunk, ahol 42 érmet szereztünk!

A legjobban a vívás, kajak-kenu és úszás sportágakban szereplünk, ezek közül kerültek ki legeredményesebb sportolóink is, pl. Gerevich Aladár és Egerszegi Krisztina.

Egerszegi “Egér” Krisztina

A magyar vonatkozású olimpiák történetében kiemelkedő helyet foglal el az 1956-os melbourne-i vízilabda döntő, melyben a sors fintora a Szovjetúnió csapatával hozott össze minket. Mind emlékezhettek az erről készült remek filmre is, az októberi forradalom véres leverését vérfürdő követte a medencében is. A mérkőzést még a hivatalos befejezés előtt le kellett fújni, a csapatunk kiverekedte magának a győzelmet. Ám az országnak ez sokkal többet jelentett egy egyszerű megnyert meccsnél.

Most tekintsünk a londoni olimpiára, ma este lesz az ünnepélyes megnyitó. 158-an képviselik hazánkat, 63 nő és 95 férfi. 125 versenyszámban vagyunk érdekeltek, szóval unatkozni nem fogunk!

Már most botrányoktól, pletykáktól hangos a média, mi azonban egyszerűen csak szurkolunk a sportolóknak!

Aranyesőt, sikereket kívánunk a magyar csapatnak, és minden olimpikonnak eredményes, fair-play versenyzést! Emlékezetes, felemelő pillanatokat! (Mint például Erik, az angolna versenyszáma…)

Ugye, ti is nézitek? Ugye, szurkoltok?

 

 

Reklámok

Posted on 2012/07/27, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: