Készítsük fel az autónkat a télre! 1. rész

Holnaptól itt a tél, ez még elég korainak tűnik, de bizton állítják már az időjósok. Ti felkészültetek már a hóra?

Sokan azt gondolják, a téli autófelkészítés annyiból áll, hogy átcseréljük a nyári gumijainkat télire. Nos, bár ez tényleg az egyik legfontosabb része, ebben a sorozatban azt szeretnénk bemutatni, hogy mennyi mindenre kell odafigyelnünk ahhoz, hogy könnyedén vegyük a téli kihívásokat.

Mind tudjuk, hogy amikor az átlag napi hőmérséklet 7 C fok alá esik, szükséges a nyári gumikat télire cserélni. A csúszós téli utakon az autósok élete négyszer négy tenyérnyi területen múlik, ennyin érintkezik az abroncs az aszfalttal, ezért ne spóroljunk a minőségi, jó állapotú gumikon. Vagy vegyünk BKV bérletet.

Sokan otthon házilag cserélnek kereket, nekik ajánljuk kínálatunkból a kerékkulcsokat!

A nyári gumikat sokan egyszerűen beteszik a tárolóba, vagy bedobják a garázsba, azonban kis odafigyeléssel nagy szívességet teszünk magunknak, hiszen lesz még egyszer újra tavasz! Mindenképpen javasoljuk, hogy a nyári gumiabroncsokat megtisztítva tegyük el. Ehhez javasoljuk a felnitisztítót és a gumiápolót. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a gumiabroncsokat ápolóval kezelni kizárólag az oldalfalukon szabad, semmiképpen se kenjük le a futófelületet!

Gumiápoló termékeinket itt találjátok.

Ahhoz pedig, hogy abroncsaink megfelelő állapotban vészeljék át a téli pihenőt, mindenképpen fontos még a helyes tárolás. Célszerű egyenként elcsomagolni őket, vagy használjunk erre a célra speciális keréktartó állványokat!

A téli gumit javasoljuk, hogy lemezfelnire szereljétek! Azokat pedig nagyon fel tudja dobni egy szép dísztárcsa! És apróságnak tűnik, de szörnyen bosszantó lehet, ha a gondosan felszerelt téli gumijainkat reggelre lelopják, így javasoljuk a kerékőrök használatát.

A gumicsere után legelső dolgunk a fagyálló ellenőrzése legyen! Aki nem akar saját fagyálló fokolóra beruházni, egy benzinkúton vagy egy szervízben is ellenőriztetheti a fagyállóját. Magyarországon egyre melegebb a tél is, ennek ellenére javasoljuk a legalább -20 fokos dermedéspontú fagyálló használatát. Ha a miénk nem ilyen, töltsük fel. Ez sem olyan egyszerű manapság, hiszen többféle fagyálló is található a piacon: az általános glycol tartalmú mellett az újabb autókban már alumínium hűtős fagyállók vannak, sőt létezik ún. alu plusszos is.  Annak, aki nem tudja, hogy az autójába milyen való, nézze meg a szervizkönyvet, vagy a fagyálló színét.

Itt egy kis puska: a hagyományos glycol fagyállók zöldek vagy kékek, az alumínium hűtősök pirosak vagy rózsaszínek és az alu plusszos lila.

Fagyállófolyadék cseréjénél érdemes a hűtőtisztítót is használni! És nem is gondolnátok, mennyit segít a fagyok idején egy megbízható hűtőtakaró használata.

A fagyálló mellett semmiképp ne feledkezzünk meg a nyári szélvédőmosó folyadék cseréjéről sem. Ezt azonban nem elég utántölteni, teljesen ki kell fújni, mielőtt télit töltünk bele. Ezt is célszerű beméretni, ha esetleg túlkoncentrált, kizárólag ioncserélt vízzel hígítsuk! A téli szélvédőmosó folyadék nem egy nagy beruházás, azonban ha elfelejtkezünk róla, nagy károkat okozhatunk az autónknak, mivel a nyáriak alapvetően bogároldó adalékkal vannak ellátva, és könnyen fagyhatnak, szemben a téliekkel, amelyekben alkohol található.

Sorozatunk első részében a három alapvető dolgot vettük számba, amit még annak is meg kell tennie járművével, aki egyébként nem foglalkozik a téllel!

Következő részünkben a láthatósággal és a biztosnsággal foglalkozunk majd!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk, minden körülmények között!

Reklámok

Posted on 2012/10/26, in autó, nteam-autó. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: