Készítsük fel az autónkat a télre! 2. rész

Ma leesett az első hó! Igaz, már el is olvadt, ez mégis biztos jele annak, hogy menthetetlenül itt a tél!

Bízunk benne, hogy a hétvégén már lecseréltétek a nyári gumikat, ellenőriztétek a szélvédőmosó folyadékot és a fagyállót.

Ha meg is tettétek, ne nyugodjatok meg! A tél ezernyi csapdával vár minket, ha járművünk felkészületlen.

Nem csupán télen kell figyelmet fordítani rá, de télen még inkább: látni és látszani! Ti ellenőrzitek minden elindulás előtt a fényszórókat? Nem, ugye? Nos, most a tél beköszöntével célszerű a fényszóróinkat is ellenőrizni és cserélni az izzót, ha szükséges.

Az izzók között is hatalmas választék van. Előszöris tudnunk kell, hogy 12 V, 24 V vagy 6 V az, amire szükségünk van!

Bár már nem kötelező tartozék, azért célszerű, ha van a járművünkben egy izzókészlet. Nem nagy beruházás, de néha nagy bosszúságtól kímél meg.

Ha minden izzónk megfelelő, akkor már van rá esély, hogy látszani fogunk. Mi kell azonban ahhoz, hogy jól lássunk? Mindenképpen egy tiszta szélvédő!

Hogy ne azzal kezdjük a reggelt, hogy a jeget kaparjuk, legyen garázsunk! Ha az nincs, akkor ruházzunk be egy ponyvára!

Ha ezekre nincs lehetőségünk, legalább kezeljük le a szélvédőt kívülről vízlepergetővel, belül pedig páramentesítővel. Ha mindezt nem tettük meg, könnyen lehet, hogy reggelente ez a látvány fogad!

A jeges szélvédőre -elsősorban hölgyek figyelmébe ajánljuk-  SOHA ne öntsünk melegvizet. Igaz, hogy ez gyors eredménnyel kecsegtet, de lehet, hogy ez az eredmény egy új szélvédő vásárlása lesz.

Szintén elég hatékony tud lenni a jégoldó is, amit elég a szélvédőre fújni! Ha pedig minden kötél szakad, és ki kell ásni az autót a hó alól, használjunk erre a célra jégkaparót! Célszerű olyat választani, amihez seprű vagy kefe is van, hogy minél kényelmesebben tudjuk eltávolítani az összes havat a járműről! Bár nagyon kényelmes dolog csak a szélvédőt tisztítani meg, mielőtt indulunk, de nem gazdaságos. Egy átlagos autó tetején lévő hó akár 100 kg plussz súlyt is jelenthet, ami jelentősen megnöveli a jármű fogyasztását. Szóval takarítsuk le a kocsit rendesen!

Ha már rendesen megtisztítottuk az autónkat, még mindig fennáll a lehetősége, hogy az ablaktörlő lapátunk nem birkózik meg a téli feladatokkal! Ellenőrizzük, és cseréljük, mielőtt hosszabb útra indulunk!

Ha ezeket mind elvégezzük, már biztos, hogy megtettünk mindent azért, hogy télen is jól lássunk, és minket jól lássanak!

Sorozatunk következő részében külön figyelmet szentelünk az akkumulátornak!

Addig is balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ne így!

Reklámok

Posted on 2012/10/29, in autó, nteam-autó. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: