Hőmérséklet és akkumulátor

Az akkumulátor teljesítményét és a valós élettartamát nagyban befolyásolja az extrém időjárás. A közhittel ellentétben az akkumulátor gondok nagy részét nem a hideg, hanem a nyári meleg hőmérséklet okozza. Első pillanatra talán hihetetlenül hangzik ez az állítás, hiszen az indítási problémák általában a hideg téli napokon jelentkeznek. A magyarázat nagyon egyszerű.

with-the-massive-battery-pack-in-that-new-hybrid-y1

A névleges akkumulátor teljesítményt általában üzemi hőmérsékleten határozzák meg, ami valahol 20° C és 30° C fok között van.

A melegben felgyorsulnak a kémiai reakciók, így a korróziós folyamatok is, melyek megtámadják az akkumulátor rácsszerkezetét. Fokozódik a vízbontás, növekszik az önkisülés és a túltöltésre való hajlam. Ennek következménye az iszaposodás, cellazárlat. Hidegben aztán, amikor a motorolaj sűrűbb, az illesztések szorosabbak, az önindító áramfelvétele indítózás közben megnövekszik, ugyanakkor az akkumulátor áramleadó képessége csökken. Ha ez a kényes egyensúly felborul, a motor lesz az ‘erősebb’, az akkumulátor a gyengébb, indítani nehezen vagy egyáltalán nem sikerül.

images

Melegebb akkumulátorban gyorsabban mennek végbe a kémiai folyamatok. A magas hőmérséklet tehát fokozza a teljesítményt, de ezzel egy időben a nemkívánatos kémiai reakciók hatására csökkenni fog az akkumulátorunk élettartama. Tesztek kimutatták, hogy az akkumulátor önkisülésének mértéke 10°C fokos hőmérséklet emelkedésenként duplázódik.

Való igaz, hogy a legtöbb látványos akkumulátor probléma hideg időben jelentkezik, ennek oka, hogy hidegben lassabban indulnak be az elektrokémiai folyamatok, és az akkumulátor ereje csökken. Emellett a hideg megnöveli a motorolaj vastagságát, így még nagyobb erő kell a motor indításához. Ezek a tényezők vezetnek a nehezebb induláshoz, az extra megterhelés pedig drasztikusan csökkenti az akkumulátor élettartamát.

Nagyon fontos tehát, hogy a tavaszi megújuláskor ne csupán a gumiabroncsok cseréjére gondoljunk, hanem frissítsük, töltsük fel akkumulátorunkat is!

Ehhez minden megtalálható webáruházunkban is! Akkumulátortöltők, indítókábelek, akkusaru tisztítók.  Mire van szükséged?

Reklámok

Posted on 2013/04/17, in autó, nteam-autó. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: